Gratis fragt ved køb for over 299,-

Er din skjoldbruskkirtel i balance

Kvinder får undersøgt skjoldbruskkirtlen

En sund skjoldbruskkirtel spiller en afgørende rolle i vores generelle velbefindende. For at opretholde en normal funktion af skjoldbruskkirtlen er det vigtigt at sikre tilstrækkelige niveauer af visse mineraler i vores kost. Videnskabelige studier påpeger, at særligt 2 næringsstoffer burde få mere opmærksomhed.

De vigtige hormoner

Skjoldbruskkirtlen, den lille sommerfugleformede kirtel, der sidder på halsen lige under adamsæblet, er ansvarlig for produktionen af stofskiftehormoner, også kaldet T3 (trijodthyronin) og T4 (thyroxin).

Det er disse hormoner, der blandt andet regulerer hvor hurtigt kroppen forbrænder energi, og en sund skjoldbruskkirtel er således afgørende for vores generelle velbefindende.

Oplever man, at produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner så at sige “kører af sporet”, vil symptomerne være mange, med træthed og mangel på energi som de hyppigste.

Essentielle næringsstoffer

Flere og flere studier har påvist, at mineralerne jod og selen - begge essentielle næringsstoffer - spiller en afgørende rolle i forbindelse med en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Jod er et essentielt næringsstof, som din krop indeholder 15 til 20 mg af, hvoraf ca 80% findes i skjoldbruskkirtlen. Fisk, skaldyr og kornprodukter er gode kilder til jod, ligesom mineralet ved lov skal tilsættes bordsalt i Danmark. Jod er af afgørende betydning for dannelsen af skjoldbruskkirtelhormonerne T4 og T3, da det simpelthen virker som “råvare” i produktionen. En af årsager til, at jod tilsættes bordsalt er da også, at eksperter globalt anerkender mineralets betydning. Uden nok jod kan din skjoldbruskkirtel simpelthen ikke producere sine hormoner

Aktivering af hormonerne

En vigtig proces i kroppen er omdannelsen af de inaktive T4 hormoner til de aktive T3 hormoner, som sker via det selenholdige enzym deiodinase. Selen er ligesom jod et såkaldt spor-mineral, forstået på den måde at kroppens behov for disse mineraler regnes i mikrogram. Det til trods er selen utroligt vigtigt, både for skjoldbruskkirtlen, men også for at beskytte kroppens celler mod oxidativt stress.

Ikke jod uden selen

For næsten alle næringsstoffer gælder, at både for lidt og for meget kan medføre uhensigtsmæssige konsekvenser. Dette gælder i særdeleshed også for jod og selen.

Derfor anbefaler forskerne da også, at de 2 mineraler optræder sammen, når man skal vælge et tilskud.

I et studie (Ref 1), hvor en gruppe ældre mennesker enten tog jod alene, eller jod sammen med selen gennem 8 uger, kiggede forskerne på skjoldbruskkirtlen og følgevirkningerne heraf. Og konklusionen var klar: brugere af jod-tilskud bør sørge for at få et passende selen indtag.

Den vigtige balance

Danske Porsano har netop lanceret præparatet Hormon Balance, en effektiv og avanceret kombination af flere essentielle næringsstoffer, som understøtter skjoldbruskkirtlen og dens normale produktion af hormoner. Præparatet indeholder blandt andet organisk selengær, som bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Selengær har et højt indhold af naturens forskellige selenkilder, og giver dermed en bredspektret støtte til kroppens funktioner. Selengær har længe været forskernes foretrukne selenkilde, da studier har påvist dens særligt gode optagelighed og virkning.

Porsano Hormon Balance er beriget med mineralet jod, der udover at være vigtig for vores stofskifte og sundhed er med til at sikre en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormonerne T3 og T4. Det er disse hormoner, som kontrollerer stofskiftet (forbrændingen) i kroppen.

Som et supplement til jod indeholder produktet også 50 mg af aminosyren l-tyrosin.

Der er tillige tilsat B6-vitamin, der bidrager til at regulere hormonaktiviteten, samt B12-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

Ref 1: Thomson et al, European Journal of Endocrinology (2011) 165 745–752

Næste indlæg