Gratis fragt ved køb for over 299,-

Får du dækket dit behov for D-vitamin?

d-vitamin kapsler opløst i olivenolie

Stadig flere vælger at tage D-vitamintilskud om vinteren for at kompensere for de naturligt lave niveauer i den mørke årstid. Alligevel oplever mange, at deres daglige indtag ikke dækker kroppens behov tilstrækkeligt, og at de fortsat har lave niveauer i blodet. Dette problem forværres ofte med alderen og kan få alvorlige konsekvenser, især hvis det står på over længere tid.

Læs her, hvor meget D-vitamin forskellige grupper har brug for, og hvordan du bedst kan sikre det rette niveau for dig. 

Solens eget vitamin

Solen er vores primære kilde til D-vitamin, men kun i sommermånederne. Om vinteren, når solen ikke står højt nok på himlen, får vi slet ikke D-vitamin fra sollys.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen da også, at vi tager D-vitamin som kosttilskud i de mørke måneder. Visse befolkningsgrupper, så som personer over 70 år, opfordres til at tage ekstra D-vitamin hele året rundt.

D-vitamin bidrager til et normalt immunforsvar, normal muskelfunktion samt vedligeholdelse af tænder og knogler. Det vigtigste er dog, at et tilskud hjælper med at forhindre en kronisk mangel på dette vitale næringsstof.

Men alligevel er det ikke alle, der får nok. Det gælder særligt personer med overvægt, mørk hud eller ældre mennesker. Adskillige studier har gentagne gange dokumenteret lavere D-vitaminniveauer i disse grupper.

En stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viste tidligere, at hele 20% af danskerne har D-vitaminmangel, når vi kommer til foråret. Yngre personer, der ofte opholder sig udendørs, har derimod typisk lettere ved at opnå tilstrækkelige niveauer. 

Hvor meget er nok?

Når D-vitamin-niveauet måles i blodet, bruger man typisk enheden millimol per liter (mmol/L). Sundhedsstyrelsen anbefaling er, at raske personer har et niveau på mindst på 50 mmol/L, hvilket anses for at være tilstrækkeligt. For udsatte grupper, så som personer med øget risiko for fald, frakturer eller knogleskørhed, anbefales dog højere blodniveauer på mellem 75 og 150 nmol/L.

Dette stemmer overens med resultaterne fra en stor dansk undersøgelse, som fandt, at det optimale niveau netop er omkring 75 nmol/L.  Udfordringen er dog, at mange, især ældre, har svært ved at opnå disse passende niveauer.

Flere studier har vist, at en daglig dosis på 90 til 100 mikrogram D-vitamin kan være løsningen. For eksempel viste en amerikansk undersøgelse på ældre kvinder, at de i gennemsnit skulle indtage 90 mcg dagligt for at sikre tilstrækkelige D-vitaminniveauer.

Hvilken for form D-vitamin er bedst?

En britisk undersøgelse, offentliggjort i 2022 i tidsskriftet "Frontiers in Immunology", viste, at D2-vitamin ikke har den samme målbare effekt på immunsystemet som D3-vitamin.

Forskerne kom til denne konklusion efter at have givet forsøgspersoner daglige tilskud af enten D2- eller D3-vitamin i tre måneder.

Resultaterne viste, at D3-vitamin aktiverer et signalsystem, som spiller en central rolle i immunsystemets forsvar. Denne effekt blev ikke observeret ved brug af D2-vitamin.

Husk: D-vitamin opløst i olie giver god optagelighed

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket gør det fordelagtigt at vælge et præparat, hvor D-vitaminet er opløst i vegetabilsk olie. Selvom du kan forbedre optagelsen ved at tage dit D-vitamin sammen med fedtholdig mad, så giver det en ekstra fordel, hvis vitaminet allerede er blandet med olie i selve præparatet.

Danmarks stærkeste D-vitamin kapsel

Porsano Vitamin D er Danmarks stærkeste D-vitamin kapsel, med 95 mikrogram naturlig D3-vitamin per kapsel. D-vitaminet er opløst i koldpresset olivenolie for god optagelighed. Præparatet er fremstillet efter de strengeste kvalitetskrav, og er tillige testet for både styrke og renhed. Det er din garanti for sikkerhed og effektivitet.

Porsano Vitamin D kommer i små synkevenlige kapsler, og er ideelt til dig, der ønsker et højdoseret og virksomt tilskud, der mætter kroppens behov i tilstrækkelig grad. Du kan læse mere om produktet her.

 

Kilder:

Durup et al, J Clin Endorinol Metab, June 2015, 100(6):2339-2346

Aloia et al, JAGS, 67:1043-1049, 2019

Tidligere indlæg Næste indlæg