Ifølge en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Euromonitor sætter danskerne nok engang rekord, når det gælder forbrug af slik og chokolade. Vi overgår alle vore nordiske naboer, samt lande som USA og Storbritannien. Det vækker bekymring hos fagfolk, da det store sukkerindtag har konsekvenser for vores sundhed.
Højt indtag giver øget risiko
Skålen med slik og chokolade er for mange det centrale, når der særligt i weekenden dækkes op til hygge. Men vores markante forbrug af søde sager påvirker vores helbred i negativ retning. Seniorforsker Anja Pia Biltoft-Jensen fra DTU Fødevareinstituttet har i et interview til DR Nyheder forklaret, at ”studier viser, at et højt indtag af sukker kan øge risikoen for forhøjet blodtryk, høj forekomst af triglycerider, og lavt HDL-kolesterol i blodet og inflammation”.
Hun frygter samtidig, at en afgiftsnedsættelse på netop slik og chokolade kan øge vores forbrug yderligere. ”Lavere priser på slik og chokolade rammer især lavindkomstgrupper, hvor prisen betyder mest. Disse grupper har i forvejen højere forekomst af overvægt og dårlig tandsundhed”, forklarer seniorforskeren, der selv stod bag en lignende undersøgelse tilbage i 2018.
Vi danner selv vores kolesterol
Det er vigtigt at vide, at størstedelen af kolesterol i kroppen stammer fra din egen produktion i leveren. Kolesterol i din kost udgør kun omkring 20%. Resten laver du selv, når din krop opfatter, at der er behov for det. Og det er denne effekt, du for alvor kan påvirke
Det gør du dels ved at skære ned på de kraftigt forarbejdede fødevarer; sukker, hvidt brød, pasta og dårligt raffineret olie/margarine. Denne type fødevarer kan påvirke dannelse af ekstra LDL-kolesterol.
Daglig motion samt antiinflammatorisk kost med grøntsager og mange fibre har den omvendte effekt og reducerer produktionen af kolesterol
Lidt ekstra hjælpe fra naturen
Motion og balanceret kost er som sagt en vigtig del af en sund livsstil. Men hvis man er blandt de 80%, som ifølge Sundhedsstyrelsen ikke spiser nok fisk, frugt og grønt, og har man samtidig svært ved helt at undvære de søde sager, så kan et naturligt kosttilskud være det helt rigtige at prøve.
Porsano Kolesterol Balance er et effektivt og sikkert præparat til dig, der søger et supplement til den sunde og aktive livsstil. Produktet er en avanceret kombination af flere naturlige ingredienser, herunder den essentielle omega-3 fedtsyre ALA (alfa-linolensyre), som vedligeholder et normalt kolesterolniveau*.
Porsano Kolesterol Balance er udviklet med fokus på samspillet med de enkelte ingredienser. Derfor har produktudviklerne tilføjet det aktive stof monacolin K fra røde ris samt det vitamin-lignende Q10, da disse stoffer i videnskabelige studier har vist sig at komplimentere ALA fedtsyren særdeles godt.
Produktet er ligeledes beriget med B12-vitamin, som bidrager til en normal omsætning af homocystein. Du kan læse mere her.
Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/penge/nye-tal-vi-er-nordiske-mestre-i-koebe-slik
*den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 2g ALA.