Gratis fragt ved køb for over 299,-

Fisk er sundt, men det er ikke altid nok

Fisk er sundt, men det er ikke altid nok

Flere og flere videnskabelige undersøgelser antyder, at mange mennesker kan have svært ved at opfylde deres behov for D-vitamin. Fed fisk er en god kilde til D-vitamin for de fleste mennesker. Men en norsk undersøgelse viser noget overraskende, nemlig at selv hvis overvægtige mennesker spiser laks fem gange om ugen, så hæver det ikke niveauet af D-vitamin til det ønskelige.

Det er uden tvivl sundt at spise fisk - især fed fisk som laks. Udover de livsvigtige omega-3-fedtsyrer indeholder laks også næringsstoffer som jod, selen og D-vitamin.

Mange af os har lave niveauer af D-vitamin i vintermånederne. Man kunne tro, at man ved at spise lidt mere laks kunne løse problemet for alle. Men det er ikke så simpelt, ifølge en norsk undersøgelse offentliggjort i British Journal of Nutrition*.


Fisk 5 gange om ugen


Forskere fra Universitetet i Bergen har i samarbejde med Skretting Aquaculture Research Center i Stavanger undersøgt dette. I undersøgelsen blev D-vitaminindholdet i blodet målt hos 63 sunde overvægtige forsøgsdeltagere. Først blev grundniveauet målt, og derefter blev der foretaget yderligere en måling efter otte uger med forskellige typer af kost.

En gruppe fik fem måltider med laks (i alt 750 gram) om ugen. En anden gruppe fik fem måltider med torsk (i alt 750 gram) om ugen. Den tredje gruppe fungerede som kontrolgruppe og skulle spise som normalt, men undlade at spise fisk.


Niveauet af D-vitamin faldt


Niveauet af D-vitamin i alle tre grupper var faldet efter otte uger.

Studiet blev udført om efteråret i Norge, hvor solens stråler, ligesom i Danmark, ikke længere er stærke nok til at danne D-vitamin i huden, så niveauet i blodet forventes at falde, medmindre indtaget af D-vitamin fra mad eller kosttilskud øges.

Niveauet af D-vitamin faldt mest i placebogruppen og gruppen, der spiste torsk. Men niveauerne faldt også hos de, der spiste laks fem gange om ugen. Dette på trods af at laks er en vigtig kilde til D-vitamin i kosten.


Betyder det, at laks ikke er sundt? Nej, på ingen måde. Laks og anden fed fisk indeholder ud over D-vitamin også sunde fedtsyrer og andre næringsstoffer, der er gode for os.

Men da D-vitamin er fedtopløseligt og lagres i fedtvæv, kan tilgængeligheden af vitaminet være begrænset for resten af kroppen afhængigt af, hvor meget fedtvæv man har. Hvis man er overvægtig, bør man derfor være ekstra opmærksom på at få tilstrækkeligt med D-vitamin. 

Den bedste måde at finde ud af ens D-vitaminniveauer er ved hjælp af en blodprøve.

Udover i fed fisk findes vitamin D især i berigede mejeriprodukter eller tilsvarende vegetabilske alternativer. En sikker måde at øge sit indtag af D-vitamin er at tage et let optageligt kosttilskud, som Porsano Vitamin D 95 mcg.


Stærk D-vitamin kapsel med god optagelighed

Porsano har for nyligt lanceret Danmarks stærkeste D-vitamin kapsel, med hele 95 mcg D3-vitamin per kapsel. Produktet er fremstillet efter de strengeste kvalitetskrav, og er dertil testet for både styrke og renhed. Det er din garanti for et effektivt og sikkert præparat.

Porsano Vitamin D indeholder 95 mcg D3-vitamin opløst i olivenolie, da studier har påvist, at dette giver god optagelighed. De små synkevenlige kapsler er ideelle til dig, der ønsker et stærkt og virksomt tilskud. Du kan læse mere her.
* British Journal of Nutrition , Volume 123 , Issue 4 , 28 February 2020 , pp. 419 - 427

Tidligere indlæg Næste indlæg