En velfungerende skjoldbruskkirtel er essentiel for vores generelle helbred. Den styrer stofskiftet, som påvirker hvordan kroppen fungerer, herunder evnen til at forbrænde kalorier samt producere og anvende energi.
Skjoldbruskkirtlen har brug for en række næringsstoffer, for at kunne producere de livsvigtige stofskiftehormoner. Særligt mineralet jod bidrager til denne proces, men flere undersøgelser tyder på, at danskernes jodindtag er for lavt.
Tilsætning til bordsalt
I år 2000 startede det danske jodberigelsesprogram, hvor jod blev tilsat både husholdningssalt og industrisalt til brødproduktion. Før dette var jodindtagelsen lavere end internationalt anbefalet, og mange danskere havde jodmangel.
I forbindelse med jodtilsætningen nedsatte man en styregruppe på Aalborg Universitet (Danthyr), som fik til opgave at monitorere jodindtaget hos danskerne, samt konsekvenserne af dette.
Forskerne fra Danthyr melder løbende ud, at tilsætningen har haft positiv effekt på niveauet af stofskifteproblemer, men at stigningen i jodindtaget er mindre end forventet. Således kan den danske befolkning stadig klassificeres som havende jodmangel på trods af jodberigelsen, særligt hvis man undgår bordsalt, fisk og skaldyr samt mælkeprodukter.
Danmark er jodfattigt
Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at mere end 30% af verdens befolkning (2 milliarder mennesker) ikke får jod nok. Også Danmark er af WHO erklæret et jodfattigt område og Danmarks befolkning ligger endnu under WHOs anbefalinger, hvad jodindtag angår.
WHOs udmelding blev mere end bekræftet i 2024, hvor en stor undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet ”The Lancet” påpegede, at hele 68% af verdens befolkning er i jodmangel.
Forsøg viste overraskende resultat
Et forskningsprojekt udført med personer fra Skagen og Randers viste interessante resultater. Drikkevandet i Skagen er ganske unikt, da det indeholder relativt store mængder jod. I Randers er jodniveauet i drikkevandet på niveau med resten af landet. Man undersøgte derfor niveauet af jod hos 250 ældre medborgere fra både Skagen og Randers.
Hos Skagboerne fandt man, at jodniveauet, målt i en urinprøve, i gennemsnit var i fin overensstemmelse med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, det vil sige i niveauet mellem 100 og 200 mikrogram per liter. Men i Randers lå niveauet i gennemsnit på 55 mikrogram per liter, hvilket Sundhedsstyrelse kategoriser som mild jodmangel.
Kan man få for meget jod?
Jod er interessant med hensyn til dosering. Den mængde jod, vi behøver hver dag, er så lille, at den ikke ville kunne ses med det blotte øje. I Danmark anbefales en voksen at indtage 150 mikrogram jod om dagen. Men vi skal til gengæld heller ikke have ret meget mere. Den øvre sikre grænse for jod ligger ifølge fødevarestyrelsen på 600 mikrogram per dag.
Forskellen imellem mangel og overdosering for jod repræsenterer et ganske beskedent ”vindue”. Til gengæld kan det have en afgørende forskel for helbredet at befinde sig indenfor dette vindue.
Aldrig jod uden selen
Øget produktion af stofskiftehormoner kan føre til øget oxidativ stress og inflammation. For at undgå negative konsekvenser er det derfor vigtigt, at det selenafhængige "super enzym" glutathionperoxidase (GPx) er fuldt aktiveret. Dette enzym bekæmper inflammation ved at binde sig til frie radikaler, hvorefter det udskilles fra kroppen. Da det kan være udfordrende at aktivere enzymet optimalt med den begrænsede mængde selen, der tilføres fra kosten, er kombinationen af jod og selen som tilskud ideel for en normal produktion af stofskiftehormoner og forebyggelse af eventuelle skadelige virkninger fra den forøgede aktivitet.
Dansk undersøgelse: hjælp til træthed, muskler samt hud og hår
For at opretholde en normal funktion af skjoldbruskkirtlen er det således vigtigt at sikre tilstrækkelige niveauer af visse næringsstoffer i vores kost. En ny dansk undersøgelse fastslår, at en række parametre kan støttes ved hjælp af to naturlige tilskud.
Undersøgelsen fulgte en gruppe stofskifteklienter over otte uger, hvor de udover deres eksisterende forløb samt kostvejledning fik et dagligt tilskud af produkterne Porsano Hormon Balance samt Porsano Vitamin D. Deltagerne udfyldte både ved start og slut af undersøgelsen et spørgeskema omkring hyppighed af forskellige symptomer, og efter interventionen så man en klar effekt på stort set alle parametre. Særligt blev der rapporteret om mindsket træthed, normal muskelfunktion samt positiv effekt på hud og hår.
Resultaterne var så overbevisende, at studiekoordinator Anja Lehmann Rød (biopat og stofskiftespecialist ved klinik Bevidst Sundhed i Hørsholm) nu er i gang med at gentage undersøgelsen: ”Resultaterne har givet os blod på tanden, og vi vil gerne gentage undersøgelsen med endnu flere klienter, så komplementære behandlere skal være velkomne til at række hånden ud, hvis de har interesse i at deltage.”
Tilskud kan støtte den vigtige balance
Det særlige ved de benyttede præparater (Porsano Hormon Balance og Porsano Vitamin D) er, at de er formuleret til at bidrage med lige præcis de næringsstoffer, i optimal dosis og baseret på letoptagelige kilder, som kroppen har brug for.
Porsano Vitamin D er Danmarks stærkeste D-vitamin kapsel, med 95 mcg D3-vitamin, opløst i olivenolie.
Porsano Hormon Balance er en effektiv og avanceret kombination af flere essentielle næringsstoffer, som understøtter skjoldbruskkirtlen og dens normale produktion af hormoner. Præparatet indeholder blandt andet organisk selengær, som bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.