Gratis fragt ved køb for over 299,-

Jod – det lille mineral mange af os mangler

Mange danskere mangler jod

En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital tyder på, at danskernes jodindtag er for lavt på trods af tilsætningen af jod til husholdnings- og industrisalt. 

Jod, et livsvigtigt sporstof, indgår i dannelsen af stofskiftehormoner, og et for lavt jodindtag er en hård belastning for skjoldbruskkirtlen. I år 2000 startede det danske jodberigelsesprogram, hvor jod blev tilsat både husholdningssalt og industrisalt til brødproduktion. Før dette var jodindtagelsen lavere end internationalt anbefalet, og mange danskere havde jodmangel.

Forskerne bag undersøgelsen har udtalt, at de undersøgte de samme personer både før og efter jodberigelsen, og genundersøgelsen viser, at stigningen i jodindtaget er mindre end forventet. Således kan den danske befolkning stadig klassificeres som havende jodmangel på trods af jodberigelsen, særligt hvis man undgår bordsalt og mælkeprodukter. Rygning kan også hæmme kroppens evne til at optage jod.

For at undgå eventuelle bivirkninger til en pludselig stor stigning i befolkningens jodindtag var man ved jodberigelsens start forsigtig med mængden af tilsat jod. Derudover er jodindholdet i mælk faldet de seneste år. Det er formentlig disse faktorer, der har resulteret i, at jodindtaget blandt danskerne stadig ikke er tilstrækkelig

Danmark er jodfattigt

Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at mere end 30% af verdens befolkning (2 milliarder mennesker) ikke får jod nok. Også Danmark er af WHO erklæret et jodfattigt område og Danmarks befolkning ligger endnu under WHOs anbefalinger hvad jodindtag angår.

Det anbefalede daglige indtag af jod er 150 mikrogram, og i kosten findes det primært i fisk, skaldyr, mælk samt i nogle regioner også i drikkevandet.

Forsøg viste overraskende resultat

Et forskningsprojekt* udført med ældre medborgere i Skagen og Randers viste interessante resultater. Drikkevandet i Skagen er ganske unikt, da det indeholder relativt store mængder jod. I Randers er jodniveauet i drikkevandet på niveau med resten af landet. Man undersøgte derfor niveauet af jod hos 250 ældre medborgere fra både Skagen og Randers.

Hos Skagboerne fandt man, at jodniveauet, målt i en urinprøve, i gennemsnit var i fin overensstemmelse med anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, det vil sige i niveauet mellem 100 og 200 mikrogram per liter. Men i Randers lå niveauet i gennemsnit på 55 mikrogram per liter, hvilket Sundhedsstyrelse kategoriser som mild jodmangel.

Kan man få for meget jod?

Jod er interessant med hensyn til dosering. Den mængde jod, vi behøver hver dag, er så lille, at den ikke ville kunne ses med det blotte øje. I Danmark anbefales en voksen 150 mikrogram jod om dagen. Men vi skal til gengæld heller ikke have ret meget mere. Den øvre sikre grænse for jod ligger ifølge fødevarestyrelsen på 600 mikrogram per dag.

Forskellen imellem mangel og overdosering for jod repræsenterer et ganske beskedent ”vindue”. Til gengæld kan det gøre en afgørende forskel for helbredet at befinde sig indenfor denne ramme.

Den vigtige balance

Porsano har netop lanceret præparatet Hormon Balance, en effektiv og avanceret kombination af flere essentielle næringsstoffer, som understøtter skjoldbruskkirtlen og dens normale produktion af hormoner. Præparatet indeholder blandt andet organisk selengær, som bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Selengær har et højt indhold af naturens forskellige selenkilder og giver dermed en bredspektret støtte til kroppens funktioner. Selengær har længe været forskernes foretrukne selenkilde, da studier har påvist dens særligt gode optagelighed og virkning.

Porsano Hormon Balance er beriget med mineralet jod, der udover at være vigtig for vores stofskifte og sundhed er med til at sikre en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormonerne T3 og T4. Det er disse hormoner, som kontrollerer stofskiftet (forbrændingen) i kroppen.

Som et supplement til jod indeholder produktet også 50 mg af aminosyren l-tyrosin.

Der er tillige tilsat B6-vitamin, der bidrager til at regulere hormonaktiviteten, samt B12-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Du kan læse mere om produktet her.

 

*British Journal of Nutrition , Volume 125 , Issue 3 , 14 February 2021 , pp. 260 - 265

Tidligere indlæg Næste indlæg