Gratis fragt ved køb for over 299,-

Disse 2 essentielle næringsstoffer er afgørende for din skjoldbruskkirtel

Disse 2 essentielle næringsstoffer er afgørende for din skjoldbruskkirtel

Selen og jod udgør to afgørende mineraler, der spiller en kritisk rolle i optimal skjoldbruskkirtelfunktion. Mens jods betydning har været anerkendt i lang tid, er det først i løbet af de sidste 30 år, at man har opdaget og udforsket selens betydning. Der pågår i øjeblikket omfattende forskning omhandlende samspillet mellem disse to mineraler for at forstå skjoldbruskkirtlens funktion fuldt ud. Det er tydeligt, at der eksisterer en kompleks interaktion mellem selen og jod.

Selen og skjoldbruskkirtlen

Selen er et essentielt sporstof, som indgår i en lang række selenoproteiner og selenafhængige enzymer. Et af disse enzymer er glutathionperoxidase (GSH-Px), som har en række funktioner i kroppen. Man ved, at selen indgår i biologiske processer, som blandt andet har betydning for opretholdelsen af skjoldbruskkirtlens funktion. En vigtig proces i kroppen er omdannelsen af de inaktive T4 hormoner til de aktive T3 hormoner, som sker via det selenholdige enzym deiodinase. Selen er ligesom jod et såkaldt spor-mineral, forstået på den måde at kroppens behov for disse mineraler regnes i mikrogram. Det til trods er selen utroligt vigtigt, både for skjoldbruskkirtlen, men også for at beskytte kroppens celler mod oxidativ stress.

Variabelt indhold i landbrugsjorden

I lande, hvor landbrugsjorden er rig på selen, modtager befolkningen naturligt en høj mængde selen gennem kosten som en konsekvens heraf. I USA, især i det nordlige område, hvor landbrugsjorden er særdeles rig på selen, varierer befolkningens daglige selenindtag typisk mellem 80 og 200 mikrogram.

Danmark tilhører det, der kaldes et "lav-selen område," da det naturlige selenindhold i landbrugsjorden er lavere sammenlignet med andre regioner i verden. Selen findes i føden, for eksempel i fisk, nødder og kornprodukter. For personer, som ikke regelmæssigt indtager disse fødeemner, kan det være en fordel at tage et selentilskud for at dække behovet.

Hvorfor er jod essentielt?

Jod er afgørende for vores stofskifte og sundhed, da det indgår i de to skjoldbruskkirtelhormoner, T3 (trijodothyronin) og T4 (thyroxin). De to tal i betegnelserne henviser til antallet af jodatomer i hormonerne. Uden jod kan kroppen ikke producere T3 og T4. Det er den eneste kendte funktion af jod, og da vi ikke kan leve uden disse to hormoner, er jod livsvigtig.

Kan man få for meget jod?

Jod er interessant med hensyn til dosering. Den mængde jod, vi behøver hver dag, er så lille, at den ikke ville kunne ses med det blotte øje. I Danmark anbefales en voksen 150 mikrogram jod om dagen. Men vi skal til gengæld heller ikke have ret meget mere. Den øvre sikre grænse for jod ligger ifølge fødevarestyrelsen på 600 mikrogram per dag. Det samme gør sig gældende for selen. Derfor anbefaler forskerne da også, at de 2 mineraler optræder sammen, når man skal vælge et tilskud.

Den vigtige balance

Porsano har netop lanceret præparatet Hormon Balance, en effektiv og avanceret kombination af flere essentielle næringsstoffer, som understøtter skjoldbruskkirtlen og dens normale produktion af hormoner. Præparatet indeholder blandt andet organisk selengær, som bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Selengær har et højt indhold af naturens forskellige selenkilder og giver dermed en bredspektret støtte til kroppens funktioner. Selengær har længe været forskernes foretrukne selenkilde, da studier har påvist dens særligt gode optagelighed og virkning.

Porsano Hormon Balance er beriget med mineralet jod, der udover at være vigtig for vores stofskifte og sundhed er med til at sikre en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormonerne T3 og T4. Det er disse hormoner, som kontrollerer stofskiftet (forbrændingen) i kroppen.

Som et supplement til jod indeholder produktet også 50 mg af aminosyren l-tyrosin.

Der er tillige tilsat B6-vitamin, der bidrager til at regulere hormonaktiviteten, samt B12-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Du kan læse mere om produktet her.

Tidligere indlæg Næste indlæg