Gratis fragt ved køb for over 299,-

Er du også i tvivl: hvor meget D-vitamin skal man have?

D-vitamin kapsler formet som en sol

Flere og flere vælger at tage D-vitamin om vinteren, for at modvirke de naturligt lave niveauer i den mørke årstid. Men mange oplever, at deres daglige tilskud ikke mætter kroppens behov i tilstrækkelig grad, og at de derfor stadig har lave niveauer i blodet. Problemet kommer ofte snigende med alderen, og kan have store konsekvenser, særligt hvis det står på i længere tid.

Læs her hvor meget udvalgte grupper bør have, og hvordan du bedst opnår det.

 

Solens vitamin

Solen er vores bedste kilde til D-vitamin, men kun i sommermånederne. Om vinteren, hvor solen ikke når højt nok op på himlen, giver den os slet ikke noget D-vitamin.

Indtag af D-vitamin som kosttilskud er helt i tråd med Fødevarestyrelsens anbefalinger. Og særlige befolkningsgrupper, herunder ældre over 70 år, rådes til at tage ekstra D-vitamin hele året rundt.

Dette medvirker til et normalt fungerende immunforsvar, en normal muskelfunktion samt normal vedligeholdelse af både tænder og knogler. Men mest af alt medvirker det til at undgå en kronisk mangel på dette essentielle næringsstof.

Men ikke alle får nok. Dette gælder især personer med overvægt, mørk hud eller som de, som er kommet op i årene. Gentagne videnskabelige undersøgelser har påvist lavere niveauer af D-vitamin i disse befolkningsgrupper.

Tidligere viste en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at hele 20% af danskerne mangler D-vitamin når vi rammer foråret. Yngre mennesker, der gerne bruger megen tid udendørs, har typisk nemmere ved at være dækket ind.

 

Hvor meget skal du have?

Når man måler niveauet af D-vitamin i blodet, bruger man typisk enheden millimol per liter (mmol/L).

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at almindelige raske personer opnår et niveau på 50 mmol/L, hvilket ses som værende tilstrækkeligt. Dog bør udsatte grupper, herunder personer med øget risiko for fald og fraktur samt patienter med knogleskørhed, opnå blodniveauer på mellem 75 og 150 nmol/L.

Dette stemmer fint overens med en stor dansk undersøgelse, som fandt at det optimale niveau var netop 75 nmol/L.

Problemet for mange er dog, at de har svært ved at opnå passende niveauer i blodet. Særligt ældre har udfordringer med det.

Flere undersøgelser har påvist, at en dosis på 90 til 100 mikrogram D-vitamin kan være løsningen. Således viste en amerikansk undersøgelse med ældre kvinder, at de i gennemsnit skulle have 90 mcg om dagen for at være på den sikre side.

  

Den bedste form for D-vitamin?

Ifølge en nyere britisk undersøgelse, som blev offentliggjort i 2022 i tidsskriftet ”Frontiers in Immunology”, har D2-vitamin slet ikke den samme målbare effekt på blandt andet immunsystemet, som man har set med D3-vitamin.

Dette konkluderede forskerne efter at have givet forsøgspersoner et dagligt tilskud med enten vitamin D2 eller vitamin D3 i 3 måneder.

Forsøget viste, at D3-vitamin stimulerer et signalsystem, som har central betydning for immunsystemets forsvar, hvori de hvide blodlegemer, som alle er udstyret med D-vitamin-receptorer, indgår. Denne effekt blev ikke observeret med D2-vitamin.

 

Opløst i olie for den bedste optagelighed

D-vitamin er et såkaldt fedtopløseligt vitamin. Derfor kan man med fordel vælge et præparat, hvor indholdet af D-vitamin er opløst i vegetabilsk olie. Du kan selvfølgelig også forbedre optagelsen af ​​dit D-vitaminpræparat ved at tage det sammen med fed mad, men hvis vitaminet i selve præparatet er blandet med olie, har du en endnu større fordel.

 

Det videnskabelige bevis

Forskere har gennem årene flittigt undersøgt D-vitamins mange egenskaber, samt hvilke konsekvenser en mangeltilstand kan have. Ofte undersøger man i disse forsøg også deltagernes niveauer af D-vitamin i blodet, for at kunne bestemme det optimale niveau.

I en af undersøgelserne (Ref 3) deltog 104 kvinder, med en gennemsnitsalder på 58 år, som enten tog et daglig tilskud på 100 mcg D-vitamin, eller identiske ”snyde-kapsler” (placebo) i 6 måneder. Forskerne fulgte dem nøje og målte på forskellige parametre, herunder stigning i D-vitamin i blodet.

Mens placebo gruppen ikke oplevede øget blod-værdier af D-vitamin, så oplevede de, der dagligt indtog 100 mikrogram D-vitamin, at deres blod niveauer steg til de ønskelige 80 nmol/L

 

Danmarks stærkeste D-vitamin kosttilskud

Danske Porsano har netop lanceret Danmarks stærkeste D-vitamin kapsel, med hele 95 mikrogram D3-vitamin per kapsel. Produktet er fremstillet efter de strengeste kvalitetskrav, og er tillige testet for både styrke og renhed. Det er din garanti for et effektivt og sikkert præparat.

Porsano Vitamin D kommer i små synkevenlige kapsler, og er ideelt til dig, der ønsker et stærkt og virksomt tilskud, der let optages af kroppen. Du kan læse mere om produktet her

Tidligere indlæg Næste indlæg